Ervaringsdeskundigen

Ervaringsdeskundigen, zijn mensen die zelf ervaring hebben gehad met een eetstoornis. Ze werken zowel binnen de GGZ als erbuiten. Ervaringsdeskundigen hebben wel altijd contact met de GGZ, zodat iedereen op de hoogte is wat er speelt bij de patiënt.

Wat kan een ervaringsdeskundige voor je doen?

Het kan heel erg helpen om steun te krijgen van iemand die ook ervaring heeft met een eetstoornis. Daarom kan het goed zijn om hulp te zoeken van een ervaringsdeskundige. Ze begrijpen goed hoe je je voelt en kunnen je helpen om er beter mee om te gaan of er zelfs van te herstellen.

Welke soorten ervaringsdeskundigen zijn er?

Ervaringsdeskundigen kunnen via een zelfstandige praktijk werken, lid zijn van een (behandel- of steun-)team bij de GGZ of als vrijwilliger bij een stichting of vereniging, zoals een inloophuis werken. Het kan ook zijn dat andere behandelaren zelf een ervaring hebben met een eetstoornis. Dit is wat ervaringskundigen per plek voor je kunnen betekenen:

  • Ervaringsdeskundige bij een zelfstandige praktijk: in Nederland zijn ook coaches die als ervaringsdeskundige ZZP-er mensen met een eetstoornis en hun naasten helpen. Bijvoorbeeld door thuis te steunen bij het eten, met het oppakken van school of werk of een ziekenhuisbezoek.
  • Ervaringsdeskundige bij een behandelteam: bij een aantal GGZ-instellingen zijn ervaringsdeskundigen lid van het behandelteam, waardoor zij direct inbreng hebben in het multidisciplinaire overleg.
  • Ervaringsdeskundigen van een steunteam: zijn werkzaam bij GGZ-instellingen en kunnen op verschillende manieren ondersteuning bieden, naast de behandelingen. Bijvoorbeeld in de vorm van activiteiten of gesprekken.
  • Ervaringsdeskundigen bij een stichting of vereniging: mensen die hersteld zijn van hun eetstoornis (en hun naasten) kunnen via verschillende stichtingen en verenigingen bijdragen aan het herstel van anderen. Bijvoorbeeld door het begeleiden van een oudergroep, het voeren van individuele gesprekken met ouders die net ontdekken dat hun kind een eetstoornis heeft of via activiteiten. Ook bij de nazorg (wanneer iemand weer zoveel mogelijk terug kan naar een leven zonder eetstoornis) worden ervaringsdeskundigen ingezet.
  • Ervaringsdeskundige en behandelaar: in Nederland zijn er ook ervaringsdeskundigen die ook behandelaren zijn. Ze kunnen werken bij een zelfstandige praktijk, maar ook binnen GGZ-instellingen. Ervaringsdeskundigen die ook behandelaren zijn bij een zelfstandige praktijk zijn te vinden via de zorgkaart onderaan deze pagina.

Stichtingen

Wil je in contact komen met een ervaringsdeskundige? Kijk dan op de website eetstoornishulp.nl. Er zijn ook een aantal andere websites waardoor je in contact kunt komen met ervaringsdeskundigen:

Stichting JIJ is een vrijwilligersorganisatie en biedt ervaringsdeskundige ondersteuning aan iedereen die zelf of in zijn/haar omgeving te maken heeft met een eetprobleem of eetstoornis. Ook organiseert de Stichting activiteiten, workshops en trainingen vanuit het inloophuis, het JIJ-huis, in Rotterdam. Lees hier meer over inloophuizen. Wil je contact opnemen met Stichting JIJ? Dan zijn er allerlei mogelijkheden. Ga meteen naar:

Stichting Leontienhuis begeleidt en steunt mensen met een eetstoornis en hun naasten in hun gevecht tegen de eetstoornis. Het Leontienhuis werkt met ervaringsdeskundigen. Een deskundig team van professionals die programma’s en bijeenkomsten organiseert over eetstoornissen. Op zoek naar contact? Check alle mogelijkheden op de website:

Ixta Noa is een landelijke organisatie die zich inzet voor mensen die te maken hebben met een psychische kwetsbaarheid, zoals een eetstoornis. Ze werken met ervaringsdeskundigen als expertise. Er zijn veel mogelijkheden om contact op te nemen met Ixta Noa. Bekijk ze direct:

Stichting Dalisay Recovery is opgericht nadat een gezin hun dochter verloor aan anorexia. De stichting houdt zich bezig met goede voorlichting, inspirerende bijeenkomsten en verbinding in de zorg zodat er niet meer mensen slachtoffer worden van een eetstoornis. Benieuwd naar de mogelijkheden om contact op te nemen? Bekijk dan de website:

Bij ISA Power coachen vanuit meer dan twintig locaties in Nederland, ervaringsdeskundigen mensen met een eetstoornis. De hulp kan ook via Skype en in het Engels. Contact opnemen? Dan zijn er veel mogelijkheden. Ga meteen naar:

IntoLife biedt 24/7 hulp voor jongvolwassen met een eetstoornis. Ze helpen je opbouwen bij een leven waar je blij van wordt. Op het moment heeft IntoLife alleen nog een locatie in Utrecht, maar het is het doel om nieuwe locaties in andere steden te openen. Woon jij in Utrecht en wil je meer weten over IntoLife of ben je benieuwd wanneer IntoLife een locatie in jouw stad opent? Neem dan contact op. Er zijn veel mogelijkheden om dat te doen. Lees meer op de website:

Realcovery is een stichting die zorgt voor ondersteuning van en advies aan mensen met een eetstoornis. Zodat zij kunnen herstellen en zin in het leven krijgen. Realcovery is er ook voor naasten van iemand met een eetstoornis. Realcovery heeft ook in een inloophuis in Weerselo waar vrijwillige ervaringsdeskundigen werken. Contact opnemen? Er zijn veel mogelijkheden. Bekijk ze meteen:

Ontmoetingshuis In Spirit is een plek waar mensen met een eetstoornis erkenning, steun en kracht krijgen en elkaar kunnen ontmoeten. Het ontmoetingshuis zit in Hilversum, Huizen en Utrecht. Wil je contact opnemen met In Spirit? Check alle mogelijkheden. Ga direct naar:

Op zoek naar meer hulpmogelijkheden?

Download hier document met een overzicht van initiatieven op het gebied van eetstoornissen. Of bekijk welke hulpverleners en initiatieven je allemaal kunnen helpen:

Zoek een zorgverlener bij jou in de buurt

Wil je weten welke zorgverleners er bij jou in de buurt zijn? Op eetstoornissennetwerk.nl kun je gemakkelijk zien welke zorg zich waar bevindt.